„Az ablakzsiráf egy képeskönyv volt, amelyből olvasni tanultunk, amikor még nem tudtunk olvasni. Megtudhattuk belőle, hogy a nap keleten kel, szívünk a baloldalon van, az októberi forradalom novemberben volt, és az ablakon beárad a fény – akkor is, ha be van csukva."

Az utolsó ablakzsiráf multimedia CD-ROM Zilahy Péter azonos című könyve alapján készült az elmúlt két év során a C3 fejlesztésében. A könyvből hangjáték is született, mely elnyerte a Magyar Rádió hangjáték pályázatának díját minden kategóriában, és egy évre rá németül is elkészítette a DeutschlandRadio.

Az utolsó ablakzsiráf a hetvenes és nyolcvanas évek világát mutatja be játékos formában. A szerző az ismert gyermeklexikon formai világát követve a gyerek szemével néz - mintegy friss szemmel - a diktatúrára. A kelet-európai rendszerváltó tüntetéseket végigjárva, Zilahy az időben visszafelé haladva próbálja megérteni a puha diktatúrát, amely egybeesett a gyerekkorával, és szertefoszlott az érettségin. Az Ablak-Zsiráf képes gyermeklexikon egyszerű szavakkal adott mindenre magyarázatot. Az utolsó ablakzsiráf egy lexikon, amelyben benne van, ami kimaradt. Apropója az 1996-97-es belgrádi tüntetés sorozat, amelyben négy hónapon át naponta többszázezer ember tüntetett karneváli hangulatban az utolsó kelet-európai diktatúra ellen. A kommunista rezsim gyerekként kezelt mindenkit, beleértve a szüleinket. A diktatúra gyerekként kezelt mindenkit. Az elbeszélő főhős ebből az infantilizált világból nő föl, miközben folyamatosan párhuzamba állítja a rendszer és saját gyerekkorának törvényszerűségeit. Frank Prescott, a könyv egyik kritikusa, A 22-es csapdájá-hoz hasonlítja Az utolsó ablakzsiráf-ot a többszintű szerkezet és a visszatérő elemek nyomán. Ahogy A 22-es csapdája a háború mindennapjainak őrült világát mutatja be, úgy Az utolsó ablakzsiráf a diktatúra hétköznapi őrültségét írja le.